Fundatia Alaturi de Voi Romania
Fundatia "Alaturi de Voi" Romania organizeaza in fiecare an in cele trei centre ale sale Funda umana - simbol al solidaritatii cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA, pentru marcarea Zilei mondiale de lupta antiSIDA.
Economia sociala – o solutie pentru integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitatiMiercuri 11 Mai 2011

Fundatia Motivation Romania (FMR) a organizat marti, 10 mai 2011, la Drobeta Turnu Severin, dezbaterea regionala cu tema „Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala. Aplicarea unor modele europene in Romania”.

La eveniment, au participat 35 de reprezentanti ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ai Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, ai organizatiilor neguvernamentale din judetele Mehedinti, Olt, Dolj, Gorj, Valcea si directorul si cadrele didactice de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Targu Jiu.

Una dintre temele discutate a fost incluziunea pe piata muncii a tinerilor absolventi de Scoli de Arte si meserii - tineri cu nevoi speciale care se lovesc de sceptismul si respingerea angajatorilor. Participantii au ajuns la concluzia ca o solutie pentru includerea acestor tineri pe piata muncii este infiintarea de ateliere protejate in scoli, unde tinerii pot practica meseria pe care au invatat-o. Este nevoie, insa, de simplicarea procedurilor de infiintare a acestor ateliere si de asigurarea sustenabilitatii lor.

Participantii au mai sustinut ca este nevoie de acordarea de contracte publice unitatilor protejate, scutirea lor de Taxa pe Valoare Adaugata, precum si de acordarea de subventii reale pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane cu dizabilitati.

Concluzia la care s-a ajuns in cadrul dezbaterii a fost ca Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in forma actuala, nu stimuleaza integrarea acestora pe piata muncii. Pentru ca un demers de modificare a legii sa aiba rezultatul dorit, participantii au afirmat ca este nevoie de unitatea tuturor actorilor implicati in domeniu: persoane cu dizabilitati, familiile acestora, organizatii neguvernamentale si institutii publice.

La eveniment, au mai fost prezentate si discutate modele europene de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati si sursele lor de finantare. In acest context, persoanele prezente au sustinut ideea ca sumele colectate de la angajatori in baza Legii 448/2006 trebuie sa fie directionate catre programe de integrare profesionala a persoanelor cu dizabilitati.

Dezbaterea organizata pe 10 mai de FMR a fost a sasea din seria celor opt ce au loc in intreaga tara in cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap - MMSF, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!, Axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, urmatoarea fiind programata in 17 mai la Deva.

Concluziile celor opt dezbateri vor fi inglobate intr-un document de pozitie ce vizeaza o analiza la nivel national a situatiei persoanelor cu dizabilitati incadrate in structuri de economie sociala, o cercetare comparativa a legislatiei din 15 tari europene in domeniul economiei sociale si exemple de buna practica din Italia, Suedia, Belgia, Olanda, Germania si Finlanda.

Pentru detalii, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa: o.grosu@motivation.ro sau la telefon 0725.133.144, persoana de contact Oana Grosu. 

 
Galerie imagini

Iasi

Constanta

Tg. Mures

 
Nu aveti instalat flash player!

Vino alături de noi în campanie...
fii Solidar...
Deschide-ţi Inima...
doar Împreună vom reuşi!

Servicii de arhivare si depozitare arhiva
   
Finantatori:
Parteneri principali:
Site-uri ADV Romania: