Ziua portilor deschise la unitatea protejata UTIL DECO MuresVineri 29 Mai 2009

Centrul Mureş al Fundaţiei „Alături de Voi” România a organizat vineri, 29 mai a.c., pentru prima dată, Ziua porţilor deschise la unitatea protejată Util Deco – Mureş.

La eveniment au participat 24 persoane, reprezentanţi ai serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Tg.Mureş, AJOFM Mureş, Hotel Continental, Reea SRL, ai asociaţiei de părinţi cu copii seropozitivi Benone, DGASPC Mureş, a penitenciarului Tg.Mureş şi reprezentanţi ai mass-media locală.

Ziua porţilor deschise a fost structurată pe trei grupe de participanţi, cărora le-au fost prezentate atelierele unităţii protejate, calculatoare, confecţionare lumânări şi legătorie manuală (în curs de înfiinţare) prefaţate de o scurtă trecere în revistă a programelor fundaţiei.

Discuţiile au fost constructive şi s-au axat atât pe activitatea didactică oferită de unitatea protejată cât şi pe viitoare comenzi la ateliere.

S-au dezbătut chiar articole de lege, propunânde-se modificarea legii 448/2006 prin care persoanele cu dizabilităţi primesc de la stat gratuitate a 6 bilete de transport interurban pe an. „Avem deja un caz de tânără angajată care locuieşte în afara localităţii şi care trebuie să se deplaseze zilnic cu maxi-taxi la serviciu. Pentru aceasta, ea cheltuieşte jumătate din salariul pe care îl primeşte de la fundaţie, aspect care ar trebui luat în calcul. Nevoile persoanelor cu dizabilităţi s-au schimbat, acum ei îşi doresc locuri de muncă dar pentru că mulţi dintre ei locuiesc la sate, trebuie să facă naveta zilnic. Acest lucru îi va descuraja în identificarea unui loc de muncă. Ar trebui modificat articolul de lege, pentru a le acorda acestor persoane o reducere substanţială la întocmirea unui abonament pentru transportul interurban” – a menţionat Carmen Ciulea-director centrul Mureş. Cu acest lucru au fost de acord şi doamna Codruţa Sava, director general adjunct în cadrul DGASPC Mureş şi reprezentanţii asociaţiei Benone care şi-au exprimat suportul în identificarea unei soluţii pentru modificarea de lege atât de necesară.

De asemenea, s-au pus bazele unui viitor parteneriat local între asociaţia Benone şi ADV Mureş, în sprijinul furnizării de cursuri de formare pentru persoanele seropozitive.

Doamna Maria Veres, preşedinta asociaţiei Benone s-a arătat extrem de deschisă la a colabora cu fundaţia noastră, fiind convinsă că împreună putem reuşi o abordare mai bună a problematicii încadrării persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Un alt aspect îmbucurător a fost şi prezenţa presei care a fost reprezentată vineri de Radio Tg Mureş, TVR Tg Mureş, City News.RO, Adevărul, Zi de Zi şi Erdély TV. Cu toate că la eveniment nu au putut fi prezente persoane cu dizabilităţi, din motive obiective de păstrare a confidenţialităţii, reprezentanţii mass-media au realizat interviuri cu angajaţii fundaţiei cu accent pe promovarea activităţii din cadrul unităţii protejate Util Deco.

Ultima (dar nu cea din urmă) serie de vizitatori i-a avut ca oaspeţi pe doamna Reghina Fărcaş, directorul general AJOFM Mureş, domnul Dan Maşca – director Reea SRL, doamna Carmen Coşa – director general Hotel Continental şi Magda Colceriu- reprezentanta Eon Servicii, departamentul Responsabilităţi Sociale Corporatiste.

Doamna Fărcaş Reghina a declarat că se va implica în demersurile fundaţiei pentru a îndruma tinerii cu dizabilităţi să urmeze cursurile oferite. Dealtfel, dânsa a sprijinit şi până acum activitatea unităţii protejate, prin promovarea ei în rândul angajatorilor cu peste 50 angajaţi, o parte dintre aceştia solicitând de ceva vreme comenzi la ateliere. Aşadar contăm pe sprijinul domniei sale în continuare.

Nu mai puţin importantă a fost contribuţia adusă de către ceilalţi doi directori prezenţi, doamna Coşa Carmen şi domnul Maşca Dan, care s-au arătat încântaţi de produsele de pe raft. Dealtfel prima dintre aceştia a şi achiziţionat lumânări în valoare de 50 lei şi a dat comandă pentru realizarea de cărţi de vizită.

Reprezentanta Eon Servicii, doamna Magda Colceriu şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu ADV Mureş nu numai pentru realizarea de comenzi la unitatea protejată, dar şi pentru susţinerea unor viitoare evenimente.

Aşadar, succes deplin!

Acest lucru dovedeşte faptul că există persoane care se implică, înţeleg şi sprijină cauza pentru care vineri, ADV Mureş a susţinut Ziua porţilor deschise, aceea de promovare a încadrării persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv HIV/SIDA, a persoanelor care provin din medii sociale sărace sau a altor grupe vulnerabile.

Pentru o comunitate frumoasă, e nevoie de oameni frumoşi!